Ο θηλασμός είναι μια τέχνη που καλείστε να μάθετε μαζί με το μωρό σας. Δεν είναι δύσκολος, ωστόσο χρειάζεται αρκετή πρακτική εξάσκηση. Αν μάθετε να το κάνετε σωστά, το μωρό σας θα είναι ικανοποιημένο και ευχαριστημένο κι εσείς δεν θα υποφέρετε (μάλλον) από πληγωμένες θηλές ή άλλα προβλήματα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές οδηγίες από σύμβουλο θηλασμού, για να το κάνετε σωστά. Θυμηθείτε όμως, ότι καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια αν έχετε δυσκολίες.
1. Καθίστε αναπαυτικά. Αυτό είναι το ήμισυ του παντός. Βάλτε μαξιλάρια στη μέση σας και κάτω από τα χέρια σας, για να υποστηρίξετε τόσο το σώμα σας, όσο και το σώμα του μωρού.
2. Κρατήστε το μωρό σας έτσι ώστε το κεφάλι του και το σώμα του να είναι στην ίδια ευθεία και το σώμα του να ακουμπάει επάνω σας. Ο λαιμός του θα πρέπει να βρίσκεται σε μικρή έκταση και όχι να διπλώνει πάνω στο στήθος σας. Σκεφτείτε τον τρόπο που σηκώνετε εσείς ελαφρά το κεφάλι σας, όταν θέλετε να πιείτε από ένα ποτήρι.
3. Υποστηρίζοντας τον αυχένα του μωρού, φέρτε το έτσι ώστε η μύτη του να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με την θηλή σας. Αφήστε το κεφάλι του να γύρει ελαφρά προς τα πίσω κι όταν το μωρό είναι έτοιμο, θα ανοίξει το στόμα του. Μπορείτε να το ενθαρρύνετε ακουμπώντας με την θηλή σας το σημείο ανάμεσα στο πάνω χείλος και την μύτη. Μπορείτε αν θέλετε να υποστηρίζετε το στήθος σας με το άλλο σας χέρι, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να το κάνετε αφού το μωρό πιάσει σωστά και μετά.
4. Φέρτε το μωρό κοντά σας από χαμηλό ύψος, έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε βλεμματική επαφή. Όταν ανοίξει διάπλατα το στόμα του (σα να χασμουριέται), με το κεφάλι του ελαφρά γερμένο προς τα πίσω, φέρτε το πάνω στη θηλή σας. Θα πρέπει να κάνετε αυτή την κίνηση αρκετά γρήγορα αλλά ταυτόχρονα απαλά. Μ΄αυτό τον τρόπο το μωρό σας θα καταφέρει να πάρει ένα μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω στο στόμα του και να αγκαλιάσει το στήθος σας με την γλώσσα του. Το σαγόνι του είναι αυτό που πρέπει να ακουμπάει στο στήθος σας και όχι η μύτη του, η οποία θα πρέπει να είναι ελεύθερη. Η θηλή σας θα είναι στραμμένη προς τον ουρανίσκο του μωρού. Θυμηθείτε: φέρνουμε το μωρό προς το στήθος και όχι το ανάποδο. Μη προσπαθείτε να βάλετε τη θηλή σας εσείς στο στόμα του μωρού.
5. Τώρα το σαγόνι του μωρού ακουμπάει στο στήθος σας και τα χείλη του είναι γυρισμένα προς τα έξω. Θα πρέπει να έχει μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω μέσα στο στόμα του, ειδικά στο κάτω μέρος του στόματός του. Θα πρέπει δηλαδή να βλέπετε περισσότερο μέρος της θηλαίας άλω πάνω από το επάνω χείλος του μωρού και λιγότερη από το κάτω. Κάποια μωρά σφίγγουν πολύ τα χείλη τους, ιδιαίτερα το κάτω χείλος, και μπορεί να σας πονούν. Αν συμβαίνει αυτό μπορείτε να ανοίξετε το χείλος με το χέρι σας, ασκώντας ελαφρά πίεση προς τα κάτω στο σαγόνι του μωρού. Αυτό θα το κάνει να χαλαρώσει το χείλος του. Οι θηλαστικές κινήσεις θα είναι στην αρχή γρήγορες και μετά πιο μακριές και αργές, με σύντομες παύσεις ενδιάμεσα. Θα πρέπει να ακούτε το μωρό να καταπίνει και να μην πονάτε.
6. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην χρονική διάρκεια του θηλασμού. Αφήστε το μωρό να τελειώσει το θηλασμό από το ένα στήθος και μετά προσφέρετε και το άλλο. Μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια του μωρού που δείχνουν ότι έχει τελειώσει: πολύ χαλαρές θηλαστικές κινήσεις, μεγάλες παύσεις, κλπ. Πολλά μωρά απλώς κοιμούνται ή αφήνουν το στήθος από μόνα τους όταν έχουν τελειώσει. Εάν αισθάνεστε πόνο όχι μόνο στην αρχή, αλλά και μετά κατά την διάρκεια του θηλασμού, ή νομίζετε ότι το μωρό δεν θηλάζει σωστά, είναι καλύτερο να σταματήσετε το θηλασμό και να αρχίσετε από την αρχή, για να μην καταλήξετε με πληγωμένες θηλές ή με ένα μωρό που δεν πίνει αρκετό γάλα. Για να διακόψετε το θηλασμό θα πρέπει να βάλετε το δάχτυλό σας μέσα στο στόμα του μωρού, ανάμεσα στα ούλα του, ώστε να πιάσει το δάχτυλο και να ελευθερώσει τη θηλή.
Προσοχή: είναι σημαντικό να βγάλετε τη θηλή από το στόμα του μωρού μ’ αυτόν τον τρόπο και να μην την τραβήξετε απλώς από το στόμα του μωρού, γιατί μπορεί να πληγωθείτε και να πονάτε πολύ.
Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε βοήθεια ή πιστεύετε ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, καλό είναι να ζητήσετε εγκαίρως τη βοήθεια ενός Πιστοποιημένου Συμβούλου Θηλασμού ή μιας συμβούλου του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece).
Βρες εδώ οτι χρειάζεσαι για ένα επιτυχή θηλασμό, ώστε να νιώσεις άνετα και εσυ και το μωράκι σου.
1. Κατάστημα Βρεφικών Ειδών
Φιλιππουπόλεως 63 Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκη 56123 | Τ: 2310 720511
ΩΡΑΡΙΟ
Δευτέρα - Παρασκευή
09:00-15:00 & 17:00-21:00
Σάββατο 09:00-15:00
2 .Κατάστημα Παιδικής μόδας (ρούχα – παπούτσια), Βάφτιση & Γάμος, Εποχικά παιδικά είδη
Μεγάλου Αλεξάνδρου 20 Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκη 56123 | Τ: 2314 072021
ΩΡΑΡΙΟ
Δευτέρα & Τετάρτη
09:00-15:00 & 17:00-21:00
Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή
09:00-14:30 & 17:00-21:00
Σάββατο 09:00-15:00
3. Κατάστημα Παιδικών Εφηβικών επίπλων
Εθνικής Αντιστάσεως 17 Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκη 56123 | Τ: 2310 725414
ΩΡΑΡΙΟ
Κατόπιν ραντεβού και
Δευτέρα - Παρασκευή
09:00-15:00 & 17:00-21:00
Σάββατο 09:00-15:00
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2310720511 & 6987750077
EMAIL info@fatsules.gr
SERVICE Τηλέφωνο εξυπηρέτησης: 6908869316, ΩΡΑΡΙΟ 09:00-15:00
© 2022 fatsules.gr - All rights reserved